Residential

Kelsey Court
Point Lonsdale

​Twisted 14 degrees to capture the view, this house posed its challenges.

 

Set in a sleepy hollow of Point Lonsdale, the family beach house needed some love. The twist allows the ground floor to remain oriented to the garden, and the top looks out over wetland. 

 

A simple concept, beautifully executed. The timber cladding on the twist contrasts against the western red cedar of the re-clad original house. 

 

Campbell Residence
Middle Park

How do you make a south facing house full of light and air? By splitting the roof was the answer. It is a sedate south elevation to look at, but the roof on each house is split in 3, varying each time in pitch by 5 degrees. This was achieved by splitting the roof plan into 3 sections, and rotating each by 5 degrees along the boundary wall to achieve a gradation in height through the centre.

 

This allows excellent natural light, and operable high level windows allow the houses to ventilate well without the need for air-conditioning. 

 

Paynter House
Balaclava

Old house, new addition. It's a box. but it is carved, wrapped up, and presented on the site, in a way that perfectly complements the original house. 

 

Price Residence
Prahran

A copper clad, beautifully light filled house, surrounded by the tranquility of a tree filled quiet urban backyard. 

The angled back copper clad all will develop a patina over time, gradually turning green as the building ages.

Chapman Residence
North Melbourne

The Pod, as we refer to it, is an addition that replaced a rundown dysfunctional back end of the house. The industrial nature of the surrounds directly influenced the form and how we sculpted the materials.  A slightly pitched roof, draining onto a 240mm wide i beam mounted on its side as the gutter come sculptural gesture to the lane. 

Howard Residence
Rye

A simple addition in western red cedar sits atop two 1960's style dwellings in Rye. The form is carved to open it to views of the bay, and to maximise internal space. 

 

Williams Residence
Broome

Unbuilt, this was a tropical house designed for a site in Broome, WA.  It was designed it with two open undercover living areas for shelter from the sun, and a separate home office. 

 

The geometry was shaped to create a self shading building, increasing the sustainability of the project by reducing solar gain on the building's surfaces. 

West Melbourne

A finely crafted addition to a house built in 1858. The use of steel, glass, zinc and timber is arranged to create a complementary aesthetic to the original bluestone walls.

 

On top, a minimalist box cantilevers over the deck, providing shelter and maximising the useable outdoor space. 

 

Argo

This was a fun project. It follows setback lines within the planning scheme, and is carved to sit within them. A combination of brick, timber and glass. 

 

 

Mohr House
Northcote

The house breaks the site in to two zones, and in doing so, becomes the meeting point of two distinct external spaces. The plan weaves through the site dividing it, and connecting it, allowing the outside to come inside and the inside outside.